Savci

slepec (Spalaxový mikroftalmus)

slepec (Spalaxový mikroftalmus)

Vyznačuje se podzemním životním stylem slepec (Spalaxový mikroftalmus), hlodavec obývající stepi jižní části bývalého Sovětského svazu od Volhy na východ, do západních oblastí Ukrajiny. Je to malé zvíře s hřídelovitým tělem až 26 cm, zbytkový ocas, oranžově šedá barva hřbetu a obrovské oranžové řezáky vyčnívající z tlamy. Jeho charakteristickým rysem je nedostatek očí a boltců. Nástroje hloubení podzemních chodníků jsou zuby a zploštělé, lopatou hlavou, zatímco krátké končetiny jsou relativně beze změny.

Typickým obyvatelem stepí je slepec. Obvykle se usazuje v nejúrodnějších černozemích, porostlé hustým bylinným porostem a travinami. Na orných polích se však vyskytuje jen zřídka. Původním znakem slepých nor je nedostatek výstupních otvorů, kterou v případě potřeby zvíře kdekoli vyhrabe. Při hledání potravy, což jsou pouze podzemní části rostlin, slepý muž staví systém chodníků někdy dosahujících 250 m na délku. Zvíře čas od času vytlačí půdu z chodníků ven, v důsledku toho mohyly o průměru až 50 cm. Chodníky jsou docela mělké pod zemí, zatímco hnízdní komora a četné spíže jsou ukryty v hloubce 3,5 m.

Slepý muž se na povrchu země objeví jen velmi zřídka, většinou tehdy, když touží po zelených částech rostlin. Odřízne je dlouhými řezáky, stáhne pod zem a požírá ho v noře. Nejčastější potravou jsou kořeny a podzemní výhonky divoké čekanky, stepní hrách a jiné luštěniny. Přes zimu si v noře schovává velké zásoby potravy. Může způsobit škody i na polích a zahradách, protože ničí kořeny rostlin a vyhazuje neúrodné vrstvy půdy směrem ven při kopání chodníků.

Reprodukční biologie slepého muže je zatím téměř neznámá. Během roku samice vyprodukuje jeden vrh složený z 1-3 Mladá.