Savci

sob

sob

Nejznámějším obyvatelem tundry je sob, jediný zástupce jelena v oblasti. Všechny formy tohoto zvířete, dříve považovány za samostatné druhy, v současnosti patříme k jednomu druhu Rangifer tarandus. Jeho areál pokrývá severní území Eurasie, Severní Amerika a blízké ostrovy. Na severu dosahuje sob 81° severní šířky na Špicberkách, a jeho nejjižnější sahá až k 52° severní šířky na Uralu. Sob je velký savec, o délce těla 1,7-2 m, ocas 13 cm a hmotnost dospělých samců 120-150 kg. V tom se od ostatních jelenů liší, že jedinci obou pohlaví jsou široce distribuováni, nerovnoměrně rozvětvené paroží, který je u žen mnohem menší než u mužů. Kromě toho existuje řada rozdílů vyplývajících z adaptace sobů na drsné klima tundry. Jejich srst je velmi hustá, krk a končetiny kratší než u ostatních jelenů, a kopyta jsou mnohem širší, což jim usnadňuje orientaci ve sněhu. Hustá srst chrání zvíře nejen před mrazem, ale i proti navlhnutí. Barva srsti se mění v závislosti na ročním období. V létě je šedohnědý, a v zimě světlé, bělavý.

Sob vede kočovný způsob života, což vyplývá z nutnosti neustálého hledání potravy. V Severní Americe a na Sibiři toto zvíře cestuje široko daleko, s blížící se zimou se posouvají dále na jih. Tyhle toulky, stejně jako jarní túry z jihu na sever, probíhá v obrovských stádech. Snadno překoná všechny terénní překážky, protože jeho široce rozmístěná kopyta mu pomáhají překonat bažiny a rašeliniště, a schopnost plavat umožňuje přítomnost ještě větších řek a stojatých vod. Ve Skandinávii obývá sob vysoké horské hřebeny, porostlé mechem a alpskou vegetací, přichází do 2000 m n.p.m. V létě žádné větší túry nedělá, a jde jen o něco výš, aby se zabránilo napadení komáry.

Sobi jsou býložravci, živí se bylinkami, porostami, mechy a sukulentní vegetace, ale v době hladu jedí i různé drobné savce, kuřata a ptačí vejce, a také uvízlé ryby. Lemmíci jsou jejich oblíbenou pochoutkou, pro které pořádají formální hony. V zimě získávají potravu zpod velmi husté sněhové pokrývky, zahrabával závěje ústy a kopyty. V krátkém létě se vykrmí, ukládání tukových zásob, které jim umožňují přečkat dlouhou zimu.

Sobi jsou polygamní zvířata. Jeden samec má složený harém 40 samice. Po probíhajícím těhotenství 220 dní samice porodí jeden, méně často dvě mláďata. Samci se mimo období říje zdržují odděleně, zatímco samice a mláďata tvoří stáda mnoha jedinců.

Nízké životní nároky a dobrá adaptace sobů na podmínky tundry to způsobily, že je používají národy severních území. Tato zvířata jsou chována v polodomácím stavu, neboť člověk by jim nebyl schopen poskytnout potravu.

Používají se jako tažná a tažná zvířata, a také poskytují mléko, maso a kůže na oděvy. Pro Sámy jsou sobi jediným majetkem a jsou chováni v obrovských početných stádech 2000-3000 kousky.