Savci

mangaba

mangaba

Blízkým příbuzným opic je obyčejná mangaba šedá (Cercocebus torquatus atys), od opic se liší delší tlamou. Vyskytuje se v Sierra Leone a Libérii.

Jeho zbarvení je většinou popelavě šedé. Obličej je holý s bílými horními víčky. Mangaba šedá patří k stromovým opicím, které žijí ve velkých lesích. Vede sedavý způsob života na určitém místě, a dokonce i strom. Jeho oblíbenou oblastí jsou husté a tmavé lesy. Žije v rodinách, skládající se z jednoho muže, jedna nebo dvě samice a několik mláďat.

Během dne rodiny tvoří provizorní stáda, aby společně sháněli potravu. Mangaby jsou v podstatě býložravci, ale hmyz je jejich oblíbená pochoutka. Neuvěřitelně žravý, potřebují obrovské množství potravy, dosahující během dne 1 /4 jejich tělesná hmotnost. Začnou se krmit za úsvitu a přestanou jíst až po hodině 10 před polednem. Po siestě se zase najedí a dělají to až do večera. Velmi často ničí zemědělskou půdu. Tyto opice jsou nesmírně odvážné a nebojí se člověka, ani paviáni.

V případě nebezpečí vydávají velmi výrazné hlasy, jako psí štěkot.

V Ghaně a Togu žije blízký příbuzný mangaby šedé - mangaba běločelá (Cercocebus lunulatus), spodní strana těla se liší od předchozí, bílá skvrna na hlavě a červený obličej.