Savci

Kapibara (Hydrochoerus hydrochoeris)

Kapibara (Hydrochoerus hydrochaeris)

Kapibary, dříve zmíněný jako jedna z hlavních složek potravy jaguára, jsou největší hlodavci na světě, i když vypadají spíše jako prasata než myši nebo veverky. Kapibara (Hydrochoerus hydrochaeris) obývá lesní oblasti podél řek po celé Jižní Americe. Zvláště často se vyskytuje v hustých, vlhké deštné pralesy. Zvíře je, Cca 1 m, výšky 50 cm a hmotnost do 50 kg, jeho tělo je pokryto štětinatými šedými vlasy. Přední nohy jsou čtyři prsty, zatímco zadní tříprstý, a prsty jsou zakončeny kopyty. Taková struktura končetin s prodlouženými chodidly je vhodná pro chůzi po měkkém, bahnitá půda. Kapybara žije částečně ve vodě a je vynikající v plavání a potápění. Od vody se vzdaluje zřídka a velmi neochotně, a v případě útoku jaguára se do něj uchýlí. Je to něžné a plaché zvíře. I když je vyděšená, nepohybuje se na zemi příliš efektivně, a její nejrychlejší běh je jako trapný cval.

Kapybara tráví den ukrytá v hustých houštinách, zatímco v noci vyráží do otevřených prostor hledat potravu. Žije ve stádech, které shánějí potravu ve velkém množství. Stáda jsou malá, se obvykle skládají z 5-6 Jednotlivci, a v každém stádě je pouze jeden samec. Kapybara je výhradně býložravé zvíře. Živí se suchozemskými rostlinami, bláto a voda a kůra pobřežních stromů. Někdy se stáda kapybar vydávají, aby se nakrmila na plantáži s plodinami na orné půdě, například kukuřice, rýže a třtiny, kde způsobují velké škody. V průběhu roku se samice v 1-2 vrhy rodící 3-4 Mladá. Těhotenství pokračuje 165-170 dní. Mláďata brzy po narození přijímají kromě mateřského mléka i rostlinnou potravu. Po 2 měsíci života se zcela osamostatní.