Savci

gibbon (Hylobatinae)

gibbon (Hylobatinae)

Z velkých lidoopů jsou giboni zcela spojeni s lesy Asie (Hylobatinae). Pohybují se od Assamu po Barmu, v Siamu, Indochinach, ve východní Indii a na Malajském souostroví. Žijí všude, od hladiny moře po nadmořskou výšku 2000 m v horách. Jsou to zvířata střední velikosti, délka těla až 1 m a hmotnost do 10 kg. Černá kůže je velmi hustá, měkká černohnědá srst, hnědý, šedá nebo slámová. Mají malou hlavu ve tvaru vejce a obličej podobný lidskému. Vyznačují se extrémně dlouhými předními končetinami. Zadek, ve vztahu k výšce zvířete, jsou také delší než kterýkoli jiný primát. Končetiny, hlavně prsty, jsou přizpůsobeny stromovému životnímu stylu gibonů. Tyto opice se obvykle pohybují takto, že visí z větví na rukou, rozhoupou se a přenesou se na druhou větev, vzdálený i o cca 3 m. Dělají také skoky na dálku 15 m. Sebevědomě dosedají na vybranou větev a poté se pohybují na rukou nebo znovu skočí. V korunách stromů tak dokážou zároveň urazit zhruba kilometr, jaký rychle chodící muž na zemi. Na zemi se giboni pohybují velmi nemotorně, obecně na všech čtyřech končetinách, ale mohou, Pokud je potřeba, jděte pár kroků vzpřímeně, balancování s dlouhými pažemi pro rovnováhu. Neumějí však plavat. Pověšením z větve na jedné paži nebo noze sbírají potravu, pomocí zbývajících volných končetin pro tuto činnost. Jedí divoké ovoce, listy, květiny, ptačí vejce a hmyz. Vodu pijí olizováním ze srsti na bocích rukou.

Rodinná jednotka je sociální jednotkou u všech druhů gibonů, téměř vždy monogamní na rozdíl od ostatních primátů Starého světa. Někdy je pouze rodina spojována s pravidelně přebytečnými dospělými muži. V rodinách existuje hierarchie, ale mnohem méně výrazné než u makaků. Každá rodina zaujímá přesně vymezené území. Zpravidla využívá stále stejné turistické stezky po stromech, ze stejných krmných míst a míst na spaní. skupina, kdo se odváží na území jiné rodiny, je okamžitě vyhnána.

Giboni jsou velmi hluční a obvykle se celý les ozývá jejich charakteristickými hlasy. Stanovený, že tato zvířata utrácejí 9 druhy zvuků, z nichž každý má jiný význam. Brzy ráno vydávají výkřiky, aby o tom informovali členy rodiny, že za necelou hodinu tým vyráží na krmiště. Nejmladší jedinci se stávají aktivními nejdříve. Samostatné hlasy asi o hodinu později o tom svědčí, že rodina - vedená průvodcem - vyrazila na krmeliště. Shánění potravy začíná kolem hodiny 830 a trvá téměř dvě hodiny. Když jsou všichni jedinci spokojeni, tým je přemístěn na chráněná místa, kde blízko 3 hodiny odpočinku, čištění jejich kožešin ve stejnou dobu. Pak je opět období shánění potravy, a před západem slunce se celá rodina přesune k vybranému stromu, obvykle s velmi hustou korunou, a tam se usadí na noc.

V rodinné skupině někdy dochází k manželství mezi bratry a sestrami, obecně jsou však mladí samci vytlačeni ze skupiny, jakmile dosáhnou pohlavní dospělosti. Věří se, že sňatek mezi párem gibonů je trvalý a časem se stává trvalým.

Gibbon obvykle nemá specifické období rozmnožování. Samice rodí po jednom mláděti, stará se o něj a nosí ho připevněný na břiše. Samostatně se mláďata začíná pohybovat ve věku cca 6 měsíce. V raných fázích učení matka často dělá most mezi svými ratolestmi rukama, po kterém přecházejí mláďata. Malí giboni jsou velmi zábavní a čilí.

V Indočíně a Bengálsku je chuligán (Hylobates hoolock), jeden z gibonů, kteří nemají hrdelní vak. Jeho délka je cca 90 cm. Zbarvení se v průběhu života mění. Mladí jedinci jsou šedí, později ztmavnou a jako dospělí samci jsou téměř černí se světlou čelenkou, zatímco samice jsou zlatohnědé. Hulok žije v malých rodinách, obvykle sestávající nanejvýš z 7 Jednotlivci. V morálce se neliší od ostatních gibonů.

Gibon běloruký žije na Malajském poloostrově a v jižních částech Barmy, také nazývaný lar (Hylobates lar), velikostně podobná hoolocku. Jeho srst je na těle černošedá, a jasnější na končetinách. Nahá tvář, obklopený věncem bílých vlasů, je to černé.