Savci

bizon (Bizon bizon)

bizon (Bizon bizon)

Největší severoamerický savec je bizon (Bizon bizon), nejbližší příbuzný našeho bizona, se kterými se může křížit a dávat plodné potomky. Ještě v devatenáctém století obývali bizoni rozsáhlé oblasti prérií Severní Ameriky (Spojených států a Kanady), kde se pásl v milionových stádech. Na konci tohoto století skončilo 15 milionů kusů. Podle údajů z r 1889, bylo to jen živé 835 jedinci tohoto druhu. Pouze v roce 1905 Ve Spojených státech a Kanadě bylo vynaloženo úsilí na ochranu a obnovu buvolů. V současné době se nachází pouze v rezervách.

Délka tohoto velkého přežvýkavce dosahuje 3 m, výška v kohoutku do 2 m a hmotnost do 1 tony. Přední část těla a přední nohy jsou pokryty dlouhými chlupy černé a hnědé barvy, zbytek těla je světlejší, a krycí vlas je kratší. Na velké hlavě jsou rohy podobné rohům krávy, zakřivené směrem ke středu čela. I přes jeho velkou zátěž, buvol nikdy nechodí pomalu. Vždy se pohybuje rychle, většinou klusem, a když cválá, dosahuje velké rychlosti.

Během svého divokého života se zubři objevovali ve skupinách, špatně od sebe oddělené. Každá skupina měla svého průvodce a byla nezávislá na ostatních. Ve smíšených stádech byly v centru krávy a mladí býci, zatímco staří býci - po obvodu stáda. Stáda tohoto typu čítala cca 30 Jednotlivci; stáda složená pouze ze starých býků byla menší a skládala se z 6-16 kousky. Na konci léta, obvykle již v červenci, buvoli se každoročně vydávali na jih, a na jaře se vrátili na svá dřívější místa. Během těchto cest často tekly velké řeky a jezera.

Zubr je výhradně býložravé zvíře. V zimě požírá odumřelé listy, větvičky, porosty i mech. Velmi odolný vůči hladu, dokáže přežít i s tím nejskromnějším jídlem.

Období říje u zubra je v srpnu a září. Samice po březosti trvající cca 270 dní, rodí obvykle jedno mládě v květnu nebo červnu. Matka se o novorozené tele stará s velkou péčí a péčí, a mláďata jsou držena v blízkosti matky téměř do dalšího porodu.